8027, Sotiri Papalazarou, Paphos Cyprus

Ψυχικές Διαταραχές

Για την πλειοψηφία η περίοδος των γιορτών είναι, θεωρητικά, συνώνυμο της διασκέδασης. Μία μερίδα όμως των ανθρώπων αυτή την περίοδο βιώνει αισθήματα θλίψης και άγχους,ένα φαινόμενο γνωστό ως «μελαγχολία των γιορτών» ή «κατάθλιψη των γιορτών».

Έτσι, ενώ οι περισσότεροι προσμένουν με ανυπομονησία την έναρξη των εορτών ταυτίζοντας τις με εορταστικά τραπέζια με φίλους, χορό, ταξίδια και άφθονο γέλιο, κάποιοι άλλοι βιώνουν δυσάρεστα συναισθήματα και κατακλύζονται από αρνητικές σκέψεις. Οι άνθρωποι που βιώνουν την εποχιακή αυτή δυσθυμίακλείνονται στον εαυτό τους, χάνουν το ενδιαφέρον τους για δραστηριότητες που τους ευχαριστούσαν και θλίβονται περισσότερο από το εορταστικό κλίμα, κοκ.

Γιατί όμως να συμβαίνει αυτό, ιδιαίτερα σε μία περίοδο εμποτισμένη με χαρά και αγάπη;Σημαντικότατο ρόλο διαδραματίζουν οιψυχοκοινωνικοί παράγοντες. Πολλές φορές τα άτομα, τα οποία παρουσιάζουν συμπτώματα «Μελαγχολίας των γιορτών»νιώθουν μοναξιά, η οποία πηγάζει είτε από κάποιο χωρισμό, είτε από απώλεια αγαπημένου προσώπου, ή από συναισθηματική απομάκρυνση από το φιλικό και οικογενειακό περιβάλλον (συνήθως σε αυτή την ομάδα ανήκουν άτομα τρίτης ηλικίας), από κάποια σοβαρή ασθένεια κοκ.

Στις προαναφερόμενες περιπτώσεις η συναισθηματική αυτή κατάσταση είναι πιθανόν αναμενόμενη. Υπάρχουν όμως και άλλες περιπτώσεις ατόμων που επιδίδονται σε διαδικασίες ενδοσκόπησης, αποτίμησης της ζωής τους, ανάλυσης των λαθών, μηρυκασμού του παρελθόντος και άλλων, με αποτέλεσμα να προκαλούν στον εαυτό τους άγχος, αγωνία για το μέλλον και συναισθήματα ανασφάλειας και απογοήτευσης.

Ταυτόχρονα όλοι μας κουβαλάμε έντονες μνήμες από τις γιορτές περασμένων χρόνων. Έτσι,η σύγκριση του παρελθόντος με το παρόν και η υπερίσχυση του παρελθόντοςέναντι του παρόντος μπορεί να μετατρέψει τη χαρά σε ένααρνητικό συναίσθημα. Συχνότερη όμως αιτία αυτής της μελαγχολίας είναιη μη πραγματοποίηση των υψηλών προσδοκιώνγια τον τρόπο εορτασμού των ημερών αυτών. Η αλήθεια είναι ότι οι προσδοκίες αυτές συνήθως δεν είναι ρεαλιστικές. Αυτή η απόσταση μεταξύ της πραγματικότητας και του ιδανικού που έχει πλάσει κάποιος στο μυαλό του, προκαλεί μεταξύ άλλων συναισθήματα απογοήτευσης, ανεπάρκειας και φυσικά άγχους.Επιπρόσθετα, καθοριστική είναι και η συμβολή της οικονομικής κατάστασης που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια. Σωματική κούραση, εκνευρισμός, γρήγοροι ρυθμοί ζωής σε συνδυασμό με ψυχολογική πίεση με σκοπό την οικονομική εξασφάλιση και την επιθυμία ανταπόκρισης στις πλασματικές απαιτήσεις των εορτών, εξουθενώνουν πολλούς ανθρώπους αφαιρώντας κάθε αίσθημα χαράς και επιθυμίας για συμμετοχή στο εορταστικό κλίμα.

Το θέμα είναι ότι όλα αυτά, όπως και τα οικονομικά κενά που δημιουργούν οι γιορτές, επιμένουν πολλές φορές και μετά το πέρας της εορταστικής περιόδου!

Έτσι η«Μελαγχολία των γιορτών»καταλήγει να αποτελεί μέρος της πραγματικότητας και να επεκτείνεται και πέραν των εορταστικών βδομάδων.Ακόμη λοιπόν, και αν τα παραπάνω σας φαίνονται γνώριμα και οικεία μην πανικοβάλλεστε!

Υπάρχουν πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να βελτιώσουμε την κατάσταση. Αρχικά θα ήταν καλό να βγάζαμε από τη ζωή μας τα «πρέπει»! Η προσπάθεια να αντιμαχόμαστε τα συναισθήματα μας και να πιέζουμε τον εαυτό μας να νιώσει χαρά επειδή αυτό νιώθουν όλοι κάνει τα πράγματα χειρότερα και περιπλέκει την κατάσταση.Παραδεχτείτε λοιπόν αυτό που νιώθετε και εξοικειωθείτε με αυτό. Αν θέλετε μιλήστε με τους οικείους σας για όσα σας απασχολούν. Αν οι άλλοι δείχνουν χαρούμενοι δε σημαίνει ότι πρέπει να είστε και σεις! Ο καθένας έχει δικαίωμα να σχεδιάσει αυτές τις ημέρες με τον τρόπο που εκείνος επιθυμεί, απεξαρτημένος από κοινωνικά στερεότυπα και κατασκευές.

Και αν ακόμα πέρασαν οι γιορτές διαφορετικά απ’ ότι φανταζόσασταν, δε χάλασε ο κόσμος! Εστιαστείτε στο παρόν, ζήστε τη νέα χρονιά και στις επόμενες γιορτές αφουγκραστείτε τις ανάγκες σας, ακούστε τον εαυτό σας και δημιουργήστε τις δικές σας παραδόσεις, τη δική σας εθιμοτυπία, και τα πράγματα θα είναι σίγουρα πολύ καλύτερα!!!

Άλλωστε ο απολογισμός της προηγούμενης χρονιάς ή της ζωής μας γενικότερα, δεν έχει νόημα αν γίνεται μια συγκεκριμένη μέρα του χρόνου, γιατί έτσι μάθαμε ότι πρέπει να συμβαίνει! Oαπολογισμός όντως αποτελεί μία σημαντική διαδικασία, αλλά είναι χρήσιμος και λειτουργικός όταν γίνεται τακτικά και όχι μια φορά τον χρόνο.

Από τώρα και στο εξής λοιπόν, μπορείτε να κάνετε τακτικά διαλείμματα από την πολυάσχολη καθημερινότητά σας ώστε να κάνετε ένα σύντομο απολογισμό του πρόσφατου παρελθόντος. Αυτό θα σας επιτρέψει να αξιολογήσετε, να αναπρογραμματίσετε και να προσαρμόσετε την πορεία σας πριν παρεκκλίνετε σημαντικά από τους στόχους σας. Ο απολογισμός είναι μία υγιής διεργασία όταν είναι ακριβής, ρεαλιστικός και οδηγεί σε προσαρμοστικές αλλαγές. Αναγνωρίστε τα επιτεύγματα σας και μην επικεντρώνεστε μόνο σε όσα σας λείπουν ή σε όσα δεν πετύχατε! Αν δεν είστε ικανοποιημένοι με την κατάσταση της ζωής σας, σκεφτείτε νέους τρόπους αντιμετώπισης ώστε να αλλάξετε ή να διαχειριστείτε καλύτερα την κατάσταση που σας δυσαρεστεί. Σε αυτή τη διαδικασία είναι πολύ σημαντικό να θέτετε συγκεκριμένους, χειροπιαστούς και ρεαλιστικούς στόχους! Οι μη ρεαλιστικοί στόχοι, οι αφηρημένοι στόχοι και η προσπάθεια να τα διαχειριστούμε όλα ταυτόχρονα αυξάνει το άγχος και πιθανόν να οδηγήσει σε αποτυχία και απογοήτευση. Χρειάζεται προσύλωση και προγραμματισμός!

Αν παρόλα αυτά η μελαγχολία σας παρατείνεται και δυσκολεύεστε να επανέλθετε στην καθημερινότητα σας, μη διστάσετε να ζητήσετε βοήθεια από κάποιον ειδικό ψυχικής υγείας, ψυχίατρο, κλινικό ή συμβουλευτικό ψυχολόγο. Η ψυχοθεραπεία επίσης, και ιδιαίτερα η Γνωσιακή – Συμπεριφοριστική Θεραπεία μπορούν να σας βοηθήσουν σε σχετικά σύντομο διάστημα.

Ιουλία Μαϊμάρη, 2017

Cloud Tags

Event Calendar

April 2021
Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Κυρ
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

Newsletter

Eγγραφείτε και ενημερωθείτε για τα εργαστήρια, τις ομάδες, τις διαλέξεις και για επερχόμενα συμβουλευτικά άρθρα.