8027, Sotiri Papalazarou, Paphos Cyprus

Σχέσεις και Sex

trustforgiveΞεκινώντας μια καινούργια σχέση ή ακόμα και το γάμο μας όλοι μας διακατεχόμαστε από κάποιες κοινές πεποιθήσεις.

Τις πεποιθήσεις αυτές, τις αποκτήσαμε και τις κτίσαμε κατά τη διάρκεια της μέχρι τώρα ζωής μας βασιζόμενοι, συνειδητά ή ασυνείδητα, σε μια αλληλεπίδραση της ίδιας της διαφορετικότητας μας και σε μια πληθώρα ερεθισμάτων τα οποία ξεκινούν από τον τρόπο που μεγαλώσαμε και τα παραμύθια της γιαγιάς, περνούν μέσα από τις ταινίες του κινηματογράφου, καταλήγουν καμιά φορά στις προηγούμενες σχέσεις μας και ούτω καθεξής.

Τις πλάσαμε αυτές τις πεποιθήσεις και τις κουβαλούμε, και θέλοντας και μη μας καθορίζουν. Έτσι λοιπόν στο ξεκίνημα κάθε κοινής μας πορείας με έναν άλλο άνθρωπο πιστεύουμε και επιζητούμε – και αυτό είναι υγιές – μια επιτυχημένη και ευτυχισμένη σχέση όπου θα κυριαρχούν η αγάπη, ο αιώνιος έρωτας, ο αλληλοσεβασμός, η ειλικρίνεια, η αλληλοϋποστήριξη, η εμπιστοσύνη και ο ρομαντισμός. Έχουμε δε και την πεποίθηση ότι η δική μας σχέση ή γάμος θα είναι διαφορετικός απ’ όλων των υπολοίπων και ότι το μέλλον μας με τον ή την σύντροφο μας θα είναι αρμονικό.

Αυτό όμως δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα και το γνωρίζουμε. Το γνωρίζουμε, άσχετα αν προσπαθούμε να το προσπεράσουμε – πράγμα που επαναλαμβάνω, είναι υγιές.

Γιατί αντιμετωπίζουμε προβλήματα στις σχέσεις μας;

Σε μια σχέση, είμαστε συνήθως δύο άνθρωποι. Τον εαυτό μας μπορούμε κατά κάποιο τρόπο να τον ελέγξουμε – μέχρι ενός σημείου τον γνωρίζουμε. Τον άνθρωπο δίπλα μας όσο καλά και να νομίζουμε ότι τον γνωρίζουμε, δεν μπορούμε ποτέ να ξέρουμε τι έχει στο κεφάλι του, έστω κι αν θεωρούμε ότι μας μιλάει για όλα.

Σε οποιαδήποτε σχέση περιπλέκονται περισσότεροι από ένας άνθρωποι, δημιουργούνται προβλήματα. Είναι απόλυτα φυσιολογικό. Κανένας δεν είναι πανομοιότυπα ίδιος με κάποιον άλλον ώστε να σκέφτονται το ίδιο, να επιθυμούν και να λειτουργούν το ίδιο τρόπο.

Επίσης η ζωή όλων μας προχωρά και αλλάζει. Αυτό δημιουργεί νέα δεδομένα. Τα ζευγάρια πρέπει να αντεπεξέλθουν σε αυτά μαζί. Ο τρόπος που σκέφτονται και επεξεργάζονται τα νέα αυτά δεδομένα πιθανότατα να μην είναι ο ίδιος.

Συνεπώς φυσικό είναι να δημιουργούνται διάφορα προβλήματα τα οποία και απαιτούν επίλυση.

Πως τα προβλήματα αυτά επηρεάζουν τη ζωή μας;

Κάθε πρόβλημα που προκύπτει στην καθημερινότητα μας, μας επηρεάζει. Χρειάζεται να το διαχειριστούμε. Η διαδικασία αυτή πολλές φορές προκαλεί άγχος. Όταν όμως το πρόβλημα αυτό έχει να περιπλέκει και άλλους ανθρώπους η διαχείριση του γίνεται δυσκολότερη. Αυτό συμβαίνει γιατί εμπλέκονται και διάφορα συναισθήματα. Όταν πρόκειται για προβλήματα στις ερωτικές μας σχέσεις (σχέσεις οικειότητας) τα συναισθήματα μας είναι εντονότερα και οι σκέψεις μας πολωμένες. Το άγχος, ο θυμός, η απογοήτευση, η στεναχώρια και άλλα συνασθήμαα που μπορεί να προκληθούν μπορούν, κάποιες φορές, να πάρουν τεράστιες διαστάσεις και να γίνουν ιδιαίτερα βασανιστικά.

Ποια μπορεί να είναι τα προβλήματα αυτά και από πού να προέρχονται;

Τα προβλήματα μπορεί να είναι πάρα πολλά. Τo πιο γνωστό και συχνά αναφερόμενό είναι η έλλειψη επικοινωνίας. Ένα άλλο είναι η έλλειψη εμπιστοσύνης και ένα τρίτο η «ασυμφωνία χαρακτήρων». Ή ακόμα ο έρωτας που έσβησε. Υπάρχουν και άλλα. Ίσως το πιο σημαντικό να είναι η ασυμφωνία των προσδοκιών μας με την πραγματικότητα, μαζί με τον τρόπο που σκεφτόμαστε (επεξεργαζόμαστε) και αντιδρούμε στα διάφορα γεγονότα και καταστάσεις.

Πως μπορούμε να βοηθήσουμε τον εαυτό μας;

Όταν μια σχέση δυσλειτουργεί αρχίζουμε να παρατηρήσουμε έντονους τσακωμούς, έλλειψη εγγύτητας μεταξύ των συντρόφων, απουσία ικανοποίησης του ενός από τον άλλον, προβλήματα στην επικοινωνία μεταξύ τους καθώς και σεξουαλικά προβλήματα. Μπορεί ακόμα κάποιος από τους δύο ή ακόμα και οι δύο να παρουσιάσουν συμπτώματα άγχους ή κατάθλιψης ως αποτέλεσμα μιας δυσλειτουργικής σχέσης.

Και στην προκειμένη περίπτωση κανείς δεν είναι ο απόλυτος φταίχτης. Από τη στιγμή που ο λόγος γίνεται για τη σχέση δύο ατόμων, είναι εμφανές ότι η συμπεριφορά του καθενός επηρεάζει και επηρεάζεται άμεσα από τον άλλο σύντροφο, άσχετα αν μπορούμε ή όχι να το διαπιστώσουμε με την πρώτη ματιά.

Είναι απαραίτητο να συνειδητοποιήσουμε ότι στην οποιαδήποτε σχέση είμαστε δύο άνθρωποι, ότι δηλαδή και οι δύο είμαστε εξίσου υπεύθυνοι και υπαίτιοι, είναι το πρώτο και ταυτόχρονα το πιο καθοριστικό βήμα – στην περίπτωση που θέλουμε να το κάνουμε αυτό – στην προσπάθεια μας να βελτιώσουμε την κατάσταση.

Πρέπει να έχουμε επίσης υπόψη ότι μαγικές συνταγές δεν υπάρχουν. Το τι έκανε η φίλη μου και πέτυχε δεν σημαίνει ότι θα πετύχει και με τη δική μου σχέση. Όπως οι άνθρωποι είμαστε μοναδικά διαφορετικοί και ιδιαίτεροι έτσι είναι και οι σχέσεις μας.

Επίσης, εμείς μπορεί να είμαστε οι ίδιοι αλλά η εκάστοτε σχέση μας είναι πολύ διαφορετική από όλες τις προηγούμενες καθώς συνυπάρχουμε με ένα διαφορετικό άνθρωπο. Με τον ίδιο τρόπο διαφορετική και ιδιαίτερη πρέπει να είναι και η αντιμετώπιση μας προς αυτή.

Στην περίπτωση που νιώθουμε ότι δεν μπορούμε να αντεπεξέλθουμε και να διαχειριστούμε την κατάσταση, μπορούμε να ζητήσουμε βοήθεια από κάποιο ειδικό στη θεραπεία ζεύγους, ή ακόμα και να χωρίσουμε εάν εμείς το κρίνουμε απαραίτητο για την σωματική και ψυχική μας υγεία.

Επιτακτική γίνεται η ανάγκη αναζήτησης βοήθειας στην περίπτωση που υπάρχουν παιδιά. Τα παιδιά δεν φέρουν καμία ευθύνη και δεν υπάρχει κανένας λόγος να υποστούν όλη την ένταση και την δυσφορία που προκαλείται μέσα στην σχέση των γονιών. Συνεπώς, αν οι γονείς δεν μπορούν να επιλύσουν τα οποιαδήποτε προβλήματα μόνοι τους, το καλύτερο για τους ίδιους αλλά και για τα παιδιά είναι η αναζήτηση βοήθειας.

Ιουλία Μαϊμάρη MSc., 2012

Cloud Tags

Event Calendar

February 2020
Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Κυρ
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29

Newsletter

Eγγραφείτε και ενημερωθείτε για τα εργαστήρια, τις ομάδες, τις διαλέξεις και για επερχόμενα συμβουλευτικά άρθρα.