8027, Sotiri Papalazarou, Paphos Cyprus

Σχέσεις και Sex

LovelyCoupleHug1Ένα από τα κυριότερα προβλήματα της εποχής μας, είναι το οικονομικό. Εν μέσω μιας παγκόσμιας οικονομικής κρίσης η ανασφάλεια μας σχετικά με το οικονομικό και επαγγελματικό μας μέλλον διογκώνεται καθημερινά. Αποτέλεσμα της παρατεταμένης αυτής ανασφάλειας είναι η έντονη ανησυχία και το άγχος. Το άγχος ως σύμπτωμα έρχεται με την σειρά του να επηρεάσει όχι μόνο εμάς τις ίδιες αλλά και τις σχέσεις μας

Τι γίνεται στις περιπτώσεις που το οικονομικό άγχος μπαίνει στη σχέση μας με το σύντροφο μας και με ποιο τρόπο μπορεί να την επηρεάσει;

Όσoi από μας αντιμετωπίζουν σοβαρές οικονομικές δυσκολίες είναι πιθανό να υποφέρουν τόσο ατομικά όσο και στο πλαίσιο μιας συντροφικής σχέσης; Το ίδιο μπορεί να συμβαίνει και στις περιπτώσεις που ο σύντροφος αντιμετωπίζει επαγγελματικά ή οικονομικά προβλήματα.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Ένας από τους βασικούς κανόνες της συντροφικότητας και συνεπώς της ζωή ενός ζευγαριού είναι η αμοιβαιότητα στην κάλυψη βασικών και συναισθηματικών αναγκών. Οι δύο σύντροφοι χρειάζονται ο ένας τη συναισθηματική φροντίδα του άλλου. Ταυτόχρονα πρέπει να βρίσκονται σε θέση, εφόσον συμβιώνουν κάτω από την ίδια στέγη, να καλύπτουν τις ανάγκες τους σε επίπεδο τροφής, στέγασης και διαχείρισης κοινού ελεύθερου χρόνου στην καθημερινή ζωή τους (π.χ. κοινοί έξοδοι του ζευγαριού).

Στην απουσία επαρκών οικονομικών πόρων, η αγωνία για την αμοιβαία κάλυψη των βασικών αναγκών, επηρεάζει τον κάθε σύντροφο χωριστά και κατ’ επέκταση και την ίδια τη σχέση. Πολύ συχνά η αγωνία για το μέλλον είναι αυτή προκαλεί άγχος παρά η παρούσα οικονομική κατάσταση. Ακούγεται συχνά από τους άντρες ότι φοβούνται για το κατά πόσο θα μπορούν μελλοντικά να ανταπεξέλθουν στις οικονομικές υποχρεώσεις της οικογένειάς τους. Τέτοιου είδους προβληματισμοί προκαλούν έντονο συναίσθημα ανασφάλειας και άγχους.

Παράλληλα, η παρατεταμένη ανεργία συχνά επιφέρει αρνητικά συναισθήματα σε ατομικό επίπεδο και στα δύο φύλα. Οι άντρες συχνά αισθάνονται ότι λόγω της ανεργίας αδυνατούν να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να φροντίσουν την οικογένειάς τους. Πιθανόν να νιώθουν ότι μειονεκτούν απέναντι στο ρόλο τους ως πάροχοι οικονομικής ασφάλειας στην οικογένεια. Τέτοια συναισθήματα μπορεί να προκαλέσουν άγχος και συναισθήματα θυμού ή χαμηλής αυτοεκτίμησης και εν συνεχεία καταθλιπτικά συμπτώματα, που με τη σειρά τους επιδρούν αρνητικά και στη συντροφική σχέση, ειδικά αν η γυναίκα αναμένει περισσότερα από το σύντροφό της.

Στις γυναίκες, από την άλλη πλευρά, η παρατεταμένη ανεργία μπορεί να μην προκαλεί αντίστοιχα συναισθήματα αλλά να εστιάζεται και σε συναισθήματα προσωπικής ανεπάρκειας και μειωμένης αυτοαποτελεσματικότητας, λόγω της έλλειψης δημιουργικότητας και παραγωγικότητας. Μπορεί επίσης να παρατηρήσουμε αισθήματα θυμού ή άγχους για την καθημερινή και την παρατεταμένη παραμονή στο σπίτι και φροντίδα του (του συντρόφου ή/ και των παιδιών), ειδικά αν η γυναίκα είχε στο παρελθόν μια σταθερή εργασιακή δραστηριότητα.

Και στις δύο αυτές περιπτώσεις ανδρών και γυναικών τα συναισθήματα αυτά μπορεί να αποτελούν πηγή αμοιβαίων εντάσεων και συγκρούσεων, λόγω της μειωμένης ικανότητας άντλησης ικανοποίησης τόσο σε ατομικό όσο και σε συντροφικό επίπεδο. Στις περιπτώσεις αυτές πιθανόν να παρουσιαστούν μεταξύ άλλων και προβλήματα σεξουαλικής φύσεως, όπως η μειωμένη επιθυμία, στυτικές δυσλειτουργίες κ.α.

Η ποιότητα στις συζυγικές σχέσεις, σε αυτές τις περιπτώσεις, μειώνεται σταδιακά και η τρυφερότητα, ο συναισθηματισμός ή ο ρομαντισμός, συναισθήματα που τρέφουν και καλλιεργούν μια σχέση, εκλείπουν. Το ίδιο συμβαίνει και με τη σεξουαλική ζωή του ζευγαριού.

Στη συνέχεια δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος, όπου οι σύντροφοι κλείνονται ακόμα περισσότερο στον εαυτό τους και στα αρνητικά τους συναισθήματα, προβαίνοντας καμιά φορά και σε δυσλειτουργικές συμπεριφορές (π.χ. κατανάλωση αλκοόλ ή κοινωνική απόσυρση), γεγονός που οδηγεί ακόμα περισσότερο στην απομάκρυνση του ζευγαριού. Οι σύντροφοι δυσκολεύονται να είναι υποστηρικτικοί ο ένας στον άλλο. Ο καθένας αντιμετωπίζει τα αρνητικά συναισθήματα μόνος του, προβαίνοντας πολλές φορές σε αυθαίρετα συμπεράσματα σχετικά με τον άλλον, και ο κύκλος συνεχίζεται.

Χωρίς να αμφισβητεί κανείς ότι οι οικονομικές συνθήκες στην καθημερινή ζωή αποτελούν σημαντικό παράγοντα προσωπικής και συντροφικής λειτουργικότητας, δεδομένου ότι μπορούν να δυσκολέψουν σοβαρά την καθημερινότητα ενός ζευγαριού (όταν πρέπει να καλυφθούν οι ανάγκες τροφής, ένδυσης και στέγασης) αξίζει να απαντήσει κανείς σε καίρια ερωτήματα: Είναι οι οικονομικές δυσκολίες ως ανεξάρτητο γεγονός αυτές που επηρεάζουν την ποιότητα της σχέσης μας; Τι ρόλο παίζουν οι διαφορετικές προσδοκίες μας από τον εαυτό μας και την σχέση στον τρόπο που αντιμετωπίζουμε την καθημερινότητα και τον σύντροφο μας; Είναι τελικά οι οικονομικές δυσκολίες που μας προκαλούν δυσφορία στη σχέση μας ή ο τρόπος που τις αντιλαμβανόμαστε;

Τα οικονομικά προβλήματα δεν θα εξαφανιστούν ως δια μαγείας, αυτό όμως δε σημαίνει ότι αυτά καθ’ αυτά θα καθορίσουν τη εξέλιξη της σχέσης μας.

Συζητήστε με τον σύντροφο σας, ακούστε τις ανησυχίες του και εκφράστε τις δικές σας. Μπορεί να μην καταφέρετε να λύσετε τα οικονομικά σας προβλήματα ούτε να εξαφανίσετε το άγχος και την ανησυχία σας για το μέλλον. Σίγουρα όμως θα μάθετε να επικοινωνείτε καλύτερα και να στηρίζετε ο ένας τον άλλον συναισθηματικά.

Ακόμα και αν χρειαστείτε επαγγελματική βοήθεια μη διστάσετε να τη ζητήσετε. Εάν έχετε ακόμα και την ελάχιστη οικονομική δυνατότητα να το κάνετε, αξίζει τον κόπο. Αν όχι, σήμερα υπάρχουν φορείς όπου μπορείτε να απευθυνθείτε με ελάχιστα χρήματα ή ακόμα και δωρεάν.

 

Ιουλία Μαϊμάρη MSc., 2015

Cloud Tags

Event Calendar

February 2020
Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Κυρ
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29

Newsletter

Eγγραφείτε και ενημερωθείτε για τα εργαστήρια, τις ομάδες, τις διαλέξεις και για επερχόμενα συμβουλευτικά άρθρα.