8027, Sotiri Papalazarou, Paphos Cyprus

Άλλα θέματα

Πόσες φορές διερωτηθήκατε πώς ακούστηκε στον συνομιλητή σας η άποψη σας, πώς φαινόσασταν στη συνάντηση, αν ήσασταν καλά ντυμένοι, αν κάποιος παρεξήγησε τη συμπεριφορά σας, τι είπαν οι άλλοι για εσάς και τόσα άλλα;

Πιθανόν πάρα πολλές! Ειδικά αν μεγαλώσατε σε μια μικρή και κλειστή κοινωνία!

Στην πραγματικότητα, οι άνθρωποι γύρω σας ασχολούνται περισσότερο με τον εαυτό τους παρά με εσάς. Συνεπώς οι εικασίες που μπορεί να κάνετε ανά διαστήματα διερωτώμενοι τι μπορεί να είπαν για σας, στην μεγάλη τους πλειονότητα είναι ανυπόστατες! Αυτό συμβαίνει, γιατί απλά δεν είστε εσείς το επίκεντρο των ζωών των άλλων ανθρώπων αλλά ο εαυτός τους. Εκτός βέβαια από κάποιες εξαιρετικές περιπτώσεις (π.χ. μητέρας με νεογνό) που όμως διαρκούν για συγκεκριμένο χρόνο, και οι σχέσεις και οι καταστάσεις που τις διέπουν είναι πολύ διαφορετικές.

Στην περίπτωση όμως που έχετε μεγαλώσει σε μια μικρή κοινωνία, τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά. Πιθανόν να ακούγατε τους συγγενείς και τους φίλους σας να ασχολούντο με το τι κάνουν οι άλλοι, πιθανόν και σεις οι ίδιοι να το κάνετε κάποιες φορές, αν όχι αρκετά συχνά. Μπορεί ακόμα κάποιος καλοθελητής, κάποτε στο παρελθόν, να σας μετέφερε σχόλια και κριτική άλλων για το άτομο σας. Ξέρετε λοιπόν ότι κατά πάσα πιθανότητα κάποιοι θα ασχοληθούν μαζί σας, «κάτι θα πουν»! Και αυτό σας ανησυχεί και σας αγχώνει γιατί είναι κάτι το οποίο δεν μπορείτε ούτε να προβλέψετε, ούτε να αποτρέψετε.

Υπάρχει όμως λόγος να σας αγχώνει αυτή η πιθανότητα; Αν το δούμε από μια ρεαλιστική οπτική, ακόμα και αν κάποιος πει όντος κάτι για σας, το πιθανότερο είναι να μην το μάθετε ποτέ! Αν δεν το μάθετε δεν μπορεί να σας επηρεάσει με κάποιο τρόπο.

Εδώ, θα μου πείτε ότι θα το μάθουν άλλοι που δεν σας ξέρουν πολύ καλά και θα επηρεαστεί πιθανόν η άποψη τους για εσάς. Ακόμα και σε αυτή την περίπτωση, αν αυτοί, οι άλλοι, δεν σας ξέρουν πολύ καλά, πάει να πει ότι δεν είναι κοντινοί σας άνθρωποι και συνεπώς δεν ανήκουν στους σημαντικούς σας άλλους. Ως αποτέλεσμα αυτού η άποψη τους μας είναι αδιάφορη!

Ακόμα και αν οι δρόμοι σας συναντηθούν με αυτούς, αν οι ίδιοι δεν θελήσουν να σας γνωρίσουν για να σχηματίσουν ιδίαν άποψη, γιατί κάτι έχουν «ακούσει», εξ ορισμού δεν έχουν θέση και αξία στη ζωή σας. Γιατί στη ζωή μας θέλουμε ανθρώπους να μας αγαπούν, να μας δέχονται και να μας αξιολογούν γι’ αυτό που είμαστε και όχι γι’ αυτό που έχουν «ακούσει».

Το να «ειπωθεί» κάτι για σας, από κάποιο τρίτο είναι ασήμαντο, εφόσον εσείς είστε καλά και ήρεμοι με τον εαυτό σας, τις επιλογές και τις πράξεις σας. Κανένας δε βρίσκετε μέσα στα δικά σας παπούτσια όσο καλά και να σας ξέρει. Αυτό σημαίνει ότι όλα τα σενάρια και οι προβλέψεις που κάνουμε ανά διαστήματα, όχι μόνο δεν έχουν νόημα, αλλά κατασπαταλούν και τον πολύτιμο χρόνο μας. Οι σημαντικοί για μας άνθρωποι, είναι οι άνθρωποι που όντως ενδιαφέρονται για μας και την πρόοδο μας και αν τους ενοχλήσει κάτι θα έρθουν να το πουν σ’ έμας, και όχι στον γείτονα. Είναι οι άνθρωποι που μας δέχονται ανεξάρτητα από το αν θα συμφωνήσουμε μαζί τους ή όχι.

Είναι αλήθεια, μεγαλώσαμε με το «τι θα πει ο κόσμος», και στοιχειώσαμε τη ζωή μας! Τελικά δεν είπε τίποτα! Ακόμα όμως και να είπε, η γνώμη του δεν είχε καμία αξία! Όπως δεν μας αρέσουν όλοι άνθρωποι, ούτε εμείς αρέσουμε σε όλους. Είναι σημαντικό να είστε ο εαυτός σας, ανεξάρτητα που ζείτε και από ποιους περιτριγυρίζεστε.

Αν κατανοείτε όλα αυτά αλλά δυσκολεύεστε να τα αφομοιώσετε και να τα εφαρμόσετε στην καθημερινότητα σας, ζητήστε βοήθεια από ειδικό ψυχοθεραπευτή.

Cloud Tags

Event Calendar

April 2021
Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Κυρ
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

Newsletter

Eγγραφείτε και ενημερωθείτε για τα εργαστήρια, τις ομάδες, τις διαλέξεις και για επερχόμενα συμβουλευτικά άρθρα.